Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Η άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα, ότι οι αιμορροΐδες είναι διατεταγμένες φλέβες, δεν είναι ακριβής. Οι αιμορροΐδες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, από πολλές αρτηρίδιο-φλεβικές αναστομώσεις, δημιουργώντας αγγειακές μάζες που έχουν πολλές κοινές λειτουργικές ιδιότητες με τον στυτικό ιστό.
Οι συγκεκριμένες μάζες είναι τοποθετημένες στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, κυκλοτερώς, δημιουργώντας δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι δύο αυτές ανατομικές δομές υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε όλους τους ανθρώπους και συμβάλλουν στο μηχανισμό της εγκράτειας, δηλαδή στην καλύτερη στεγανοποίηση του πρωκτού και στον έλεγχο των κενώσεων. Συνεπώς, οι φυσιολογικές αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση αλλά μέρος του σώματος μας.

Αιμορροΐδες. Μία πάθηση με μεγάλη ιστορία

Στην εποχή μας, στις αναπτυγμένες χώρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν αιμορροΐδες. Ωστόσο, η ιστορία των αιμορροΐδων φτάνει σε βάθος χρόνου. Εξαιτίας των αιμορροΐδων, ο Ναπολέων αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί ειδική σέλα για να ιππεύει το άλογό του. Ο πάλαι ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter χρειάστηκε να καταφύγει σε εγχείρηση. Ενώ ο σταρ του Baseball George Brett εξαιτίας των αιμορροΐδων στερήθηκε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στους παγκόσμιους αγώνες του 1980.

Πρόκειται για αγγειακές μάζες (φλέβες και αρτηρίες) που εντοπίζονται στην πρωκτική περιοχή και όταν ερεθίζονται μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, αιμορραγία και πόνο. Δυστυχώς, η αιμορροϊδοπάθεια τείνει να χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων και εκτός από εξάρσεις και υφέσεις ΠΟΤΕ δεν παρουσιάζει βελτίωση. Για αυτό το λόγο, συνιστούμε ασφαλή, ήπια και αποτελεσματική θεραπεία για τις αιμορροΐδες από την πρώτη κιόλας στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους.

Πόσο συνήθεις είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται σε ανύποπτο χρόνο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα 2/3 των υγιών ανθρώπων, που πραγματοποιούν κλινικές εξετάσεις, διαγιγνώσκονται με αιμορροΐδες. Όταν οι αιμορροΐδες προκαλούν δυσάρεστα για τον ασθενή συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια».

  • Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη, οι παράγοντες όμως που φαίνεται να προδιαθέτουν και να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Κύηση/τοκετός
  • Βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής

Αιμορροΐδες – Είναι δυνατόν να προληφθούν; 

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά. Ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση και το άδειασμα του εντέρου να γίνεται χωρίς την καταβολή έντονης προσπάθειας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφότου εκδηλωθεί η ανάγκη. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.

kerasi axladi tsoureki

Αλκιβιάδης Φ. Παππάς
Φιλλύρων 5
14122, Ηράκλειο Αττικής
Τηλ : 210 2820470
Fax : 210 2832001
info@proctoclinic.gr